Despre lucrul cu mainile

 

Cand faci un cutit, nu faci doar un cutit…
Daca privesti o carte de joc dintr-o parte, nu vezi mare lucru, o dunga de carton. Daca o vei privi, insa, din fata, vei descoperi ca e mai mult decat o dunga de carton…
Din pacate, prea multe lucruri le privim doar dintr-o parte si ratam astfel adevarata lor frumusete. Adevarata lor insemnatate.
Privit asa, dintr-o parte, actiunea de a face un cutit pare a fi ceva banal, lipsit de orice valoare. In fond, ar putea spune cineva, nu faci mare lucru: iei o bucata de fier si o ascuti. Apoi tai chestii cu ea… Insa, cine spune asta nu vede decat dunga ingusta de carton.
Sa faci un cutit inseamna mai mult decat simpla actiune de a face ceva de taiat. „Homo faber” nu inseamna un om care face, ci un om creator. Iar creatia nu e o simpla „facere”.
Sa faci un cutit inseamna sa strabati un drum, sa pornesti intr-o calatorie. O calatorie in interiorul tau.
Calatoria aceasta este diferita pentru fiecare mester, mai mult decat atat, ea este diferita pentru fiecare cutit la care lucrezi.
Este o arta. Si ca in orice arta, procesul creator implica o meditatie. Pentru unii poate fi ca o rugaciune, un catharsis purificator, pentru altii nasterea unui cutit poate fi ca o retragere in sine, ca o inchidere intr-o paranteza intima a universului.
Altii o vor simti ca descoperirea unui ritual sacru, uitat demult, stiut candva…
Un singur amanunt ramane constant indiferent de mester, indiferent de cutit: sa faci un cutit inseamna sa inveti rabdarea. El nu se face asa cum ai manca un colt de paine.
Cere timp. Si ceva efort.
Traim intr-o lume de tip „fast-life”. Mancam fastfud, aspiram la o ascensiune rapida in cariera, vrem sa f…m la prima intalnire, ne interesesaza „cat prinde” masina unui prost, totul trebuie sa fie repede, repede, pentru a reusi sa murim la fel de repede si insignifiant…
Fast life, short life, hmmm?
Atunci cand faci un cutit e ca si cum te-ai tolani in mijlocul iuresului de oameni de la metrou, fara sa-i auzi, fara sa-i simti cum trec grabiti pe langa tine. Pentru ca de fapt timpul tau trece diferit de timpul lor: ei si cu ei lumea intreaga va parea ca sta in loc.
Atunci cand faci un cutit e ca si cum ai merge pe jos pe marginea unei autostrazi ce trece printr-un lan de rapita inflorita.
Sa faci un cutit e un fel de „piua!” spus lumii grabite.
Se zice ca inainte sa mori, toata viata iti defileaza in fata ochilor.
Fii baiat destept si incearca sa nu astepti clipele mortii pentru a medita putin asupra vietii tale…
the end.

P.S.- am uitat sa va zic: orice carte de joc are nu doar o fata, ci doua…

 

Articol de Marian Dumitru

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial